Turun Sanomat: Henkilöstövuokraajat povaavat maltillista kasvua

Turun Sanomat: Henkilöstövuokraajat povaavat maltillista kasvua

11.08.2014
HPL:n toimitusjohtaja Merru Tuliara kertoo Turun Sanomissa 9.8., että henkilöstöala seuraa yleistä taloustilannetta etupainotteisesti.

Yhtenä indikaattorina talouden noususta tai laskusta voidaan käyttää vuokratyöläisten määrää. Kun menee hyvin, yritykset tarvitsevat lisää työntekijöitä. Kun tulevaisuus on vielä epävarma, aloitetaan yleensä vuokratyöläisillä. Silloin kun menee huonosti, ensimmäisenä työt loppuvat vuokratuurareilta.

– Henkilöstöala seuraa yleistä taloustilannetta etupainotteisesti, tiivistää Henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara.

Henkilöstöpalveluyritysten viime vuosi oli kehno, nyt tilanne on aavistuksen parempi.

– Pitkään on luvattu, että nyt alkaa piristyä. Kyllähän se siltä alkaa näyttää. Ei ainakaan huonompaan suuntaan olla menossa, Tuliara arvioi.

Hän kertoo, että ainakin liiton jäsenyritykset näkevät tulevaisuuden valoisana, sillä monet yrityksistä ovat poikkeuksellisen innokkaita kasvattamaan toimintaansa. Henkilöstöpalveluyritysten liiton jäsenkysely 2014 kertoo, että puolet yrityksistä ovat voimakkaasti kasvuhaluisia.

Kolme neljästä liiton jäsenyrityksestä uskoo liikevaihdon kasvavan selvästi tai jonkin verran. Muutos viime vuoteen on selkeä. Vuoden 2013 kasvuodotuksia kysyttäessä yhteensä 46 prosenttia vastaajista arvioi liikevaihtonsa kasvavan.

Talouden piristyminen alkaa näkyä myös tarjolla olevan työvoiman määrässä. Kyselyn mukaan myös ammattitaitoisen työvoiman löytäminen asiakkaille on vaikeutunut kahden viime vuoden aikana.

Osalla aloista vuokratyöntekijöistä on jopa pulaa. Tuliara kertoo, että erityisesti kokkeja, tiettyjä metallityöntekijöitä ja ICTosaajia kaivattaisiin enemmän. Myös vaativammat taloushallinnon tehtävät kärsivät vuokratyövoiman puutteesta.

Turussa kasvua palvelualoilla

Yrittäjä Johanna Eskola Opteamista kertoo, että Turun seudulla telakan vaikutus näkyy henkilöstövuokrauksen kysynnässä tietyillä toimialoilla. Hiljaisemmat ajat ovat tarkoittaneet sitä, että moni alihankkija on vetänyt resurssinsa minimiin ja työvoiman tarpeet tulevat yllättäen, kun tilauskanta kasvaa tai muuttuu nopeasti.

Eskola arvioi, että muualla maassa teknologiateollisuus kasvaa, Turun seudulla kasvua on ollut Opteamin osalta palvelu- ja elintarvikealalla sekä kokoonpanotehtävissä.

VMP:n toimitusjohtaja Heimo Hakkarainen kertoo havainneensa markkinoilla varovaisen positiivisia signaaleja. VMP:llä kasvua on tänä vuonna ollut muutama prosentti, kuitenkin hitusen vähemmän kuin viime vuonna. Monet asiakasyritykset ovat edelleen varovaisen odottavalla kannalla.

Hakkaraisen mukaan kasvua on ollut etenkin palvelualoilla, teollisuudesta yksittäistä toimialaa ei nouse ylitse muiden. Hän muistuttaa, että henkilöstövuokrausalalla tulevaisuudennäkymiin vaikuttaa olennaisesti se, millä alalla asiakasyritykset toimivat.

Citywork Turun toimitusjohtaja Arto Kallio kertoo valoisista näkymistä. Yritys on kasvanut viime ja tänä vuonna.

– Paikkoja on paljon auki, hakemuksia voitaisiin vastaanottaa enemmänkin.

Lähde: Turun Sanomat