Ylen nettiuutinen kertoo, miten rekrytointivaikeuksien kanssa kamppaillaan esimerkiksi puhelinmyynti- ja telemarkkinointialalla sekä fyysisillä aloilla.
Uusien työntekijöiden rekrytointi on yhä useammalle yritykselle suuri haaste, sillä kaikkiin työpaikkailmoituksiin ei ole välttämättä riittävästi hakijoita.
– Joillain aloilla työpaikkailmoituksiin ei hakijoita ole ollenkaan, kertoo henkilöstöyritys Manpowerin viestintäjohtaja Mika Wilén.
Wilénin mukaan nämä ovat usein aloja, jotka eivät yksinkertaisesti houkuttele millään lailla hakijoita.
– Nuoria ei esimerkiksi kiinnosta sellaiset alat, jotka eivät ole mediaseksikkäitä. Toimialan yleinen imago saattaa aiheuttaa ongelmia, Wilén kertoo.
Rekrytoinnin kanssa kamppaillaan erityisesti esimerkiksi fyysisillä aloilla kuten kiinteistöhuollossa ja siivouspalveluissa. Myös kaupan alalla uusien työntekijöiden saaminen on paikoin ongelmallista.
Pienille ja keskisuurille yrityksille rekrytointi on suuryrityksiä ongelmallisempaa, koska työnhakijat haluavat Wilénin mukaan mieluummin suuriin, tunnettuihin firmoihin.
– Nuoret hakevat brändejä, toteaa Wilén.
Rekrytoinnin haasteet tunnistaa myös jalometallituotteita valmistavan kuopiolaisen Saurum Oy:n toimitusjohtaja Mikko Pessi.
– On toimenkuvia, joihin ei tahdo löytyä hakijoita. Tällaisia ammatteja ovat muun muassa käsityöläiset, kertoo Pessi.
Työpaikkojen perässä ei liikuta
Wilén muistuttaa, että pienten ja keskisuurten yritysten työmarkkinatilanne on tällä hetkellä astetta valoisampi.
– Niissä työpaikkoja avautuu eniten. Organisaatioiden rakennemuokkauksen myötä suurissa yrityksissä töitä on tarjolla vähemmän. Haku kannattaisi siis kohdistaa pk-ja kasvuyrityksiin, vinkkaa Wilén.
Uusien työntekijöiden rekrytointihaasteisiin liittyy myös se, että suomalaiset eivät ole kovin innokkaita liikkumaan työpaikkojen perässä.
– Kiinteät rakenteet kuten omistusasuminen pitää työnhakijoita paikoillaan.
Wilén listaa rekrytointia vaikeuttavaksi tekijäksi myös työyhteisötaitojen puutteet, osaamisen tai koulutuksen puutteet sekä liian korkeat palkkapyynnöt.
– Rekrytointiprosessi on paljon haasteellisempi nyt kuin 10 vuotta sitten, vertaa Pessi.
Rekrytointiajankohdalla on väliä
Työpaikkailmoitusten suhteen yritykset ovat uuden edessä. Uusia rekrytointikeinoja on pystyttävä kehittämään vanhojen rinnalla. Modernia teknologiaa ja esimerkiksi sosiaalisen median väyliä on käytettävä kokoajan enemmän.
– Työpaikkojen markkinointi on menossa videoiden suuntaan. Jo nyt työyhteisöjä kuvataan ja videoita laitetaan Youtubeen tai muualle onlineen. Tätä kautta kerrotaan, että millainen työpaikka on, kertoo Wilén uusista keinoista.
Nuorille työntekijöille on myös pystyttävä luomaan yksilöllisiä urapolkuja, koska nykynuorille työelämän ja vapaa-ajan tasapaino on tärkeää.
– Työnantajan pitäisi pystyä löytämään rekrytointiprosessissa sellainen kombinaatio, että sekä työntekijä että työnantaja ovat tyytyväisiä, pohtii Wilén.
Mikko Pessin mukaan rekrytointiprosesseissa on kiinnitetty huomiota esimerkiksi oikeaan ajankohtaan.
– Ylempien toimihenkilöiden rekrytoinnit kannattaa ajoittaa syksyyn tai kevääseen. Lomakausina ei tapahdu näissäkään asioissa mitään, toteaa Pessi.
Lähde: Ylen kotisivut